Dit is Louis.
Louis is een echte Belg. Hij houdt van voetbal en bier, en speelt een echt Belgisch instrument: de saxofoon. Hij is daar erg trots op.
Louis is niet dom, maar ook nog niet erg slim en daarom besloot hij eerder dit jaar om naar de universiteit te gaan. Slimmer worden kan je tegenwoordig overal en dus maakte Louis een voor-en nadelen lijstje om alle universiteit in Vlaanderen te vergelijken. Na lang wikken en wegen had hij nog twee opties over: Antwerpen en Gent. Beide universiteiten boden de onderwijskwaliteit aan die hij wilde, in beide steden waren er aangename campussen en qua knappe grieten zat het op beide plaatsen wel snor. Louis kon zo onmogelijk kiezen en moest op zoek naar een factor om de doorslag te geven. Dagenlang ijsbeerde hij door zijn kamer, tot hij in een hoekje zijn instrument zag staan. De aha-erlebnis volgde meteen: “Cultuur! Daar ga ik voor! In Gent zit dat wel goed, ze hebben daar een studentenorkest!” En de keuze was gemaakt.
Vol goede moed begon Louis aan zijn allereerste jaar unief. De eerste dagen liep hij door Gent als een kind in een speelgoedwinkel. Alles was nieuw en prikkelde zijn zintuigen, vooral die wervingsposters van het GUSO die hij overal tegenkwam. De eerste weken les vlogen voorbij en Louis vond dat hij buiten studeren nog wel tijd had voor wat anders. Opnieuw ijsbeerde hij door zijn kamer. “Wat ga ik in mijn vrije tijd doen?”. Hij keek naar de GUSO poster die hij gejat had in de Brug om zijn kot wat op te fleuren en zag vanuit zijn ooghoek zijn instrument staan. “Aha!” Snel nam Louis zijn laptop en zocht hij op wanneer hij auditie kon doen voor dat GUSO. Het duurde niet lang voordat hij hun super mooie website gevonden had. “Amai, zo professioneel precies”, zei hij tegen zichzelf. Hij las de website aandachtig en vond ook het inschrijvingsformulier voor de audities. Er was maar één probleem: Louis speelt saxofoon, en die hoort niet thuis in een symfonisch orkest. Dagenlang was Louis doodongelukkig, tot hij besloot om dan maar naar het GUHO te gaan.
Zijn auditie bij het GUHO verliep vlekkeloos. Louis werd warm verwelkomd in het GUHO. Er waren blijkbaar veel nieuwe muzikanten dit jaar, dus hij had snel veel vrienden gemaakt. Heel het semester repeteerde Louis met veel plezier. Vooral de muziek van Godzilla vond hij echt geweldig cool! Maar er bleef iets knagen. De harmonische muziek was toch niet helemaal te vergelijken met de prachtige klanken die hij vaak hoorde op Klara. Hij miste de charmes, het symfonische, de violen. “Oh, wat zou het leuk zijn als ik viool kon spelen! Hadden mijn ouders mij dat maar aangesmeerd in plaats van die sax.” In november zag Louis overal een grote rode ‘5’ verschijnen en hij wist meteen wat hem te doen stond. Hij kocht voor een spotprijs een kaartje om op 2 december naar het GUSO te gaan luisteren. Het concert was in de Christus Koningkerk, ideaal. Zo kon hij al eens kijken op welke locatie hij later die maand zelf concert zou spelen. Louis was na het concert helemaal van zijn sokken geblazen: “Dat was fantastisch!”. Hij beleefde werkelijk een prachtavond en voelde zich helemaal klaar om te knallen op het komende GUHO concert. Op de desbetreffende avond deed hij zijn zwart pak aan en knoopte hij zijn groene strikje. Het strikje was niet zo mooi als zijn rood strikje, maar ja, hij moest natuurlijk wel de juiste kledingvoorschriften volgen. Na het concert was Louis tevreden, net zoals de andere GUHOers. Het concert was goed verlopen, hij had niet uit de maat gespeeld en had tijdens Godzilla op het juiste moment geschreeuwd. Samen met de andere GUHOers feestte Louis de hele nacht lang.
Na al die muzikale hoogtepunten was het voor Louis tijd om zich weer op zijn studies te concentreren. Hij pakte zijn boeltje en vertrok naar huis, waar hij zich drie weken lang zou opsluiten voor de gevreesde BLOK! Het studeren viel hem zwaar, heel de tijd stil zitten, geconcentreerd blijven, het gebrek aan sociaal contact… tjonge tjonge! Af en toe droomde Louis weg. Zijn cursus leek dan ineens geheime boodschappen te bevatten. Zoals deze:
“Wow! Zou dat zijn wat we volgend semester met het GUHO gaan doen?” Louis kon zijn ogen niet geloven! “Is de universiteit echt al zo oud? Haha, ouder dan mijn bomma! Echt al bejaard enzo!” Louis merkte nog iets anders op: Het GUHO zou volgend semester samenwerken met een hele hoop andere orkesten, onder meer met het GUSO. A dream come true! Hij droomde verder en begon zich van alles en nog wat af te vragen…
… Het GUSO, zouden die met veel zijn? Dat wil het GUSO bestuur ook wel weten. Speel jij volgend semester nog mee? Vul dan snel dit mini-formuliertje in!
… Het GUSO, wanneer repeteren die eigenlijk? Wel lieve muzikantjes, dat vinden jullie allemaal op de website! Zelfs de datum van het repetitieweekend en van de generale repetitie! Neem snel je agenda en fluo alle GUSO datums all the way!
Hoe verder de blok vorderde, hoe vaker Louis aan zijn lief GUHO dacht. Hij miste al zijn muzikale vrienden en wenste dat hij ze ook tijdens de examens af en toe kon zien. “Bij het GUSO doen ze van die kei leuke pizza-dates”, hoorde hij zijn vrienden in de bibliotheek zeggen. Louis dacht aan pizza en kreeg honger. (Hou jij van pizza en mis jij je GUSO vrienden? Vul dan snel de pizza-date-doodle in!) Ondanks het diepe gemis, was het toch de muziek en de gedachte aan de leuke samenwerking van het volgend semester die hem door de blok hielpen!
Louis studeerde kei hard en keek ondertussen al uit naar het volgende feestsemester, waarin 350 muzikanten 2 hoogbejaarde universiteiten in de bloemetjes zouden zetten!
Volgend semester spelen we samen met het GUK, het GUHO, Continuo en een koor en strijkersorkest van de universiteit van Luik drie concerten voor de 200ste verjaardag van de UGENT en de ULG. We zullen in verschillende combinaties van bezettingen een aantal stukken brengen. We spelen ook één werk met allemaal samen, dat speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd wordt door Wim Hendrickx. In principe verandert dit niet zo veel aan onze werking doorheen het jaar. We blijven gewoon op woensdag in GUSO formatie repeteren. Mogelijks krijgen we wel een paar keer bezoek van de dirigenten of aanvoerders van de andere orkesten/koren zodat we muzikaal op dezelfde hoogte blijven bij het repeteren. Tijdens het repetitieweekend zullen we allemaal samen repeteren, en er is ook een gezamenlijke generale repetitie voorzien. De concerten vallen vrij laat op het semester. Zorg dat je alles goed inplant zodat je het laatste concert (in BOZAR voor iemand van de KONINKLIJKE FAMILIE!!!!) zeker niet moet missen. (Want denk er aan: GUSO needs you!)
Zo lieve GUSOers, als het GUHO nu echt een saxofonist heeft die ‘Louis’ heet, stel ik voor dat we tegen hem geen woord reppen over deze nieuwsbrief, deal?! Hopelijk hebben jullie met dit verhaaltje even kunnen ontspannen. Vergeet het inschrijvingsformulier en doodle niet in te vullen en zet de data van de repetities al in je agenda. Super veel succes met de examens! Vergeet niet te pauzeren met oudjaar, zet 2017 goed in. Het wordt opnieuw een feestelijk GUSO-semester! Louis en ik kijken er al naar uit, jij hopelijk ook!
Met muzikale groet
jullie secretaris, Karen
(en credits voor Annelies Vanherck die op 2 uur tijd de tekeningen gemaakt heeft)