Het GUSO

Het GUSO

In 2006 beleefde het Gents Universitair Symfonisch Orkest haar doorstart uit het voormalige Tempi MistiSindsdien brengt het GUSO, onder muzikale leiding van Steven Decraene, gepassioneerd de grote klassiekers van het symfonische repertoire en ontdekt het met dezelfde inzet componisten en muziek uit een wat minder lang vervlogen tijd.

GUSO profileert zich uitdrukkelijk als een open en sociaal orkest en heeft tegelijk de ambitie kwaliteitsvolle en muzikaal ambitieuze projecten te verwezenlijken. Door over grenzen heen te kijken en Gentse studenten de kans te bieden hun muzikale interesses verder uit te bouwen, sluit het GUSO zich aan bij de slagzin van de Gentse Universiteit. “Durf denken” zet het GUSO om in “Durft spelen”, wat de jonge geestdrift treffend weerspiegelt.

Artistiek leider Steven Decraene ondersteunt deze visie ten volle door voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe verrijkingen. Zo worden de jonge muzikanten bij elke nieuwe productie uitgedaagd om mee te groeien in het sociale en artistieke evolutieproces.

In de loop der jaren werkte het GUSO reeds samen met topmusici als Hans Van Daele, Michail Bezverkhny, Lorenzo Gatto, Jolente De Maeyer en Pablo De Naveran en realiseerden ze nieuwe creaties van Belgische en buitenlandse componisten. Ook vernieuwende projecten schuwen de leden van het GUSO niet.

Zo brachten ze al de première van Concerto Grosso for turntable, cello and orchestra, van Fabrizio Cassol en werd ver buiten de lijntjes van het symfonisch repertoire gekleurd met twee creaties van Michiel De Malsche. In de lente van 2012 trokken ze door Vlaanderen met Hommage à Brel Symphonique, in 2013 stonden ze samen op de planken met een 100-koppig koor en de voorbije lente waaide er een Oost-Europese wind door het orkest dankzij de samenwerking met het Tcha Limberger Trio. Onder het goedkeurend oog van de Koning speelde het GUSO in 2017 mee tijdens de viering voor 200 jaar Ugent, en twee jaar geleden was er een samenwerking met Liebrecht Van Beckevoort in het Concertgebouw Brugge. Dat het GUSO in 2021 ook een jazzproject met Lady Lynn en de VRT Bigband op poten zette, toont aan dat het orkest veel meer dan het strikt klassieke repertoire in zijn mars heeft. Na bijna 20 jaar muzikaal avontuur staat het GUSO garant voor boeiende en uitdagende producties, voor én door jonge musici.

Van waar ken jij het GUSO?