Met Rasse Schreden…

…Naderde de concertreeks van het Gents Universitair Symfonisch Orkest. Op 21 november 2015 ontvingen de jonge lieden van dit muziekensemble een nieuwsbrief met daarin uiterst belangrijke informatie die zijn allen onmiddellijk in hun agenda noteerden om het voor eens en voor altijd in hun oren te knopen. Het relaas van feiten wordt hieronder op chronologische en uiterst gedetailleerde en correcte wijze weergegeven.

Zondag 22/11

Nadat enkele enthousiastelingen de GUSO-zaak verdedigen zouden op de nationale radiozender voor klassiek, u beter bekend als Klara, werd er duchtig geflyerd aan het station van Gent-Sint-Pieters. Moedig als zij waren, schrikten zij niet terug voor een verhoogd terreurdreigingsniveau en verzamelden deze jonge lieden om 19u om menig pendelaar te overtuigden hun concert in de Bijloke te Gent bij te wonen.

Maandag 23/11

Nog meer werd er geflyerd op maandagmiddag, toen een hele resem toegewijden zich klokslag 12u meldden aan resto De Brug waar zij een meute hongerige studenten warm maakten voor Klassieke Muziek.

Dinsdag 24/11

Op de derde dag werd er gerust, edoch niet voor de ijverige muzikanten van het GUSO die de dag voor de laatste repetitie nog enkele moeilijke passages uit hun partij aandachtig doornamen om de dag erop optimaal voorbereid op de repetitie te verschijnen.
Ondertussen woedde er ook een hevige strijd tussen de verschillende secties van het orkest. Iedereen wachtte vol spanning af wie met de kaartenverkoopprijzenpot zou gaan lopen. Met voorsprong bekleedden de houtblazers nog steeds de eerste plaats, terwijl de 2e violen hen op de hielen zaten vanop een tweede positie, alwaar de 1e violen laatstgenoemden het vuur aan de schenen probeerden te leggen om het toch met meer dan één miserabele cocktail na de repetitie te moeten stellen. De rest van het orkest besloot het hier niet bij te laten en probeerden toch ook een extra inspanning te leveren zoveel mogelijk vrienden te overtuigen het naderende concert bij te wonen.

Woensdag 25/11

Terwijl iedereen reeds vol verwachting de generale repetitie die avond afwachtte, besloten enkele dappere muzikanten opnieuw De Brug te overspoelen met hun onvoltooid verlangen de concertzaal van de Bijloke volledig te vullen. Het uur der samenkomst werd opnieuw 12u geraamd.
Enkele uren later verzamelde het voltallige orkest in de Therminal om de laatste onregelmatigheden in het onvoltooide werk van Schubert weg te werken en zijn compositie volledig door te spelen. Om de vruchtbare repetitieavond af te sluiten werd omstreeks 21.50u Moessorgky nog eens doorgenomen.

Donderdag 26/11

De dag erop werd er opnieuw gerepeteerd, ditmaal in de refter van het Sint-Bavohumaniora alwaar de ingang te vinden was aan Reep 4. Verwarde geesten die twee weken voordien vergeefs de ingang zochten op het kruispunt van de Lange Boomgaardstraat met de Seminariestraat (of gewoon aan de Therminal stonden) worden bij deze gewaarschuwd. De ingang bevindt zich aan de kant van de Reep. Wij herhalen: Reep 4. – Wat dus niet de Groenzaal is – en ook niet de Therminal –
Om 19.30 stipt werd er gestart waarmee de dag voordien geëindigd was: 10 minuten muziek van de ons reeds gekende Moessorgksy. Hierna werd de laatste hand gelegd aan het pianoconcerto van Rachmaninov waarbij zowel solist als orkest alweer het beste van zichzelf gaven. Om tot rust te komen werd de repetitie afgesloten zoals de dag ervoor het geval was geweest, met 10 minuten Moessorgsky .
Nakaarten gebeurde die avond in Café Video op de Oude Beestenmarkt. Het is daar zeer gezellig naar wij hebben horen zeggen.

Dinsdag 1/12

Na lang wachten was le moment suprême eindelijk daar. Iedereen begaf zich piekfijn uitgedost in zwart met rood accent naar de Bijloke, alwaar zij allen de pannen van het dak speelden voor een uitverkochte zaal en de gebeurtenissen als volgt verliepen:

 • 17u45: verzamelen voor raccord
 • 19u30: magen vullen met heerlijke broodjes, ook voor veggies, lactose- en glutenintoleranten
 • 20u00: concert
 • 22u00: einde concert
 • 22u30 – …: afterparty @ Lambert

Zaterdag 5/12

Enkele dagen later werd de succesreeks der concerten verdergezet. Zaterdag verzamelden alle muzikanten in het Gentse conservatorium, waar zij met hun vrienden van het GUHO de Miryzaal verblijdden met een prachtige concert.

 • 13u00: verzamelen voor raccord
 • 15u00: concert GUSO  (helft van het programma, 40 minuten muziek)
 • 16u00: concert GUHO

Zondag 6/12

Nog nagenietend van de dag ervoor begaf de groep warmgespeelde muzikanten zich voor het laatste concert richting de hoofdstad van Noord-Brabant, u beter bekend als Antwerpen. De gebeurtenissen die dag verliepen als volgt.

 • 10u15: vertrek bus Kramersplein
 • 11u30: aankomst in de Singel en uitpakken
 • 11u45-13u30: repetitie
 • 13u30-13u45: raccord
 • 13u30-15u00: middagmaal en klaarmaken orkest
 • 15u00-17u00: concert
 • 18u00: vertrek uit Antwerpen, terug huiswaarts kerend

Na dit gedetailleerd verslag van de feiten zal niemand eraan twijfelen wat er die dagen precies gebeurde, en borg iedereen zijn volgenoteerde agenda met zorg weg.


Geplaatst

in

door

Tags: